Sessie @Surfclub Hargen

Een familie weekend naar Julianadorp en natuurlijk middenin een lekkere depressie met belachelijk veel regen en massa’s wind. Ik kon het natuurlijk niet laten om mijn windsurfgear op het dak van de auto te knopen en er op zaterdag even een poosje tussenuit te knijpen.

In de dagen voordat ik naar Julianadorp ga heb ik contact met Robin die vaker op Hargen surft. Door Robin word ik geïntroduceerd in de app groep van de surfclub Hargen. Leuke gasten want ik krijg meteen een paar privé berichten van Wieger en Gijs. Ze vangen mij op op de parkeerplaats als ik aankom en nemen mij op sleeptouw door de duinen. Ik klim de laatste duin omhoog en zie twee containers aan de voet van de duinen, daarachter een prachtig breed strand en een onstuimige Noordzee.

Hargen aan Zee bij ZW 6 a 7 Bft

De ene container is de opslag voor alle surfmeuk en de andere is het clubhuis. Erg handig! In de “surf-cave” zijn alle spullen aanwezig die je verwacht. Tape om het zand uit je mast te houden, een koelbox, haakjes om je kleding op te hangen en natuurlijk een BBQ. De sfeer is ontspannen en gezellig. Ik tuig al pratend en grappend een 4.2 en spring in mijn wetsuit dan pak ik mijn set en loop richting water.

Okay, dit wordt een taaie sessie. De shore-break ontbreekt door het lage tij, maar die holle bakken op de 2e bank zijn niet voor de poes. Die zijn geregeld echt ruim twee meter hoog en beuken op de zandbank. Over de golven op de 3e bank wil ik het nog niet eens hebben. Ik spring op mijn plank en planeer naar buiten. Het water is een stuk ruiger dan dat ik van Wijk aan zee gewend ben. Hier geen lange dam en dus overal chop, het stroomt hard en er lopen kris-kras drempels water door elkaar. Hard werken om je board op snelheid te houden.

De kunst is om op volle snelheid over de 2e bank te komen en uit de buurt te blijven van die holle brekende bakken. Ik ervaar al snel dat de wind compleet wegvalt als zo’n golf naast je breekt. Je komt dan een beetje dood in de impact zone te liggen en dat is nou net wat ik wil vermijden. Ik ben nog niet zeker genoeg om hier doorheen te drijven en als ik stil val keer ik en knal ik terug naar het strand om opnieuw een aanloop te nemen.

Over de tweede bank heen varen doe ik vandaag niet. Ik kom meestal een dikke schans tegen en moet dan gewoon even springen of ik heb gewoon niet genoeg snelheid om er overheen te planeren. Wat ook meespeelt is dat ik de golven op de achterste bank nogal indrukwekkend vind en nog geen trek heb om hier mee te spelen. Die dingen hebben echt serieus hoogte en impact.  

Witchcraft Haka ST 90l.

Al met al een lekkere sessie met een paar behoorlijk hoge sprongen op bijna verticale schansen en het nodige kluun werk om weer wat hoogte te lopen. Dit kwam zeker ook doordat de wind toch wat vlagerig was en een 4.7 een betere zeilmaat was geweest. Ik neem afscheid van de surfers op het strand. Hargen is mooi, maar zeker niet makkelijk om te surfen. Zoals de locals het al zeggen: “Als je op Hargen kunt surfen met ZW 7 dan kun je overal surfen” Ik denk dat ze gelijk hebben. Met een brede grijns op mijn kop pak ik de spullen weer in en rij terug naar de familie. Weer een sessie op zee, leuke mensen ontmoet en veel geleerd.