Dead Tree Madness

Het kan niet op de laatste week. Het waait bijna elke dag en ik kan zowaar kieskeurig zijn welke dagen ik mee wil pakken. Woensdagochtend voordat ik naar het werk rij toch maar de kleine zeiltjes en een 90 liter Haka in de auto gestopt aangezien er voor het eind van de middag een hele bak wind voorspeld wordt.

Na het werk rij ik naar mijn homespot: The Dead Tree aan de Beulakker bij Giethoorn. Het blijft een binnenmeer en de wind is dus vaak vlagerig, maar ik sta er van te kijken hoe goed de Zuidwester- en Westerwind hier binnen kunnen komen. Vaak waait het harder dan ik verwacht en ook vandaag is dit weer het geval. Het water ziet er niet heel ruig uit, maar toch is er met een 4.2 prima te varen.

Na een paar rakjes zakt de wind wat in en wordt ik links en rechts gepasseerd door kiters. Ik besluit even naar de kant te gaan. Gelukkig duurt de wind-dip niet heel lang. De sessie van de kiters wordt abrupt beëindigd door een dreigende donker grijze lucht die het licht dimt en witte rollende koppen op de golven laat verschijnen. Samen met Sjoerd besluit ik te kijken wat die bui voor ons in petto heeft.

Net gestart worden we op onze wenken bediend. Hamervlagen die mij bijna uit het water blazen en slagregens zo heftig dat ik de helft van de tijd met één oog dicht surf. Ik probeer te schuilen achter mijn eigen arm of kijk maar gewoon achterom om even geen striemde regen in mijn ogen te krijgen. Wat een geweld! Van op en neer cruisen naar overleven en dat binnen een paar minuten. Geweldig om die condities op en neer te knallen en proberen de plank op het water te houden.

Na de bui zakt de wind weer weg en drijven we wat op en neer. Gelukkig doemt er aan de horizon alweer een nieuwe zwarte wolk op. Opnieuw een bak water waar je ‘U’ tegen zegt en een heel orkest aan “scheten van de duivel”. Joelend als kleine jongens racen we achter elkaar aan over het meer.

Zo snel als de bui begint is hij ook weer afgelopen. Op de laatste serieuze vlagen planeer ik terug naar de auto. De zon komt alweer tevoorschijn en zet het meer in een gouden avondgloed. Als kers op de taart verschijnt er een prachtige regenboog tegen de donkere lucht van de net gepasseerde wolken.

Stoked naar huis en ’s avonds lekker bij de kachel nagenieten van deze sessie.